Rahsia Tulang Sum Sum

Apakah Sebenarnya Rahsia Tulang Sum Sum?

Sebelum kita meneroka rahsia tulang sum sum, mari kita ketahui dahulu apakah yang membentuk fizikal tubuh kita? Tubuh kita terdiri dari beberapa sistem organ. Organ organ ini terbentuk dari tisu. Tisu tisu ini terbentuk dari sel. Sel sel ini terbentuk dari molekul yang mengandungi atom. Cells is The Building Blocks of Life! Lihat grafik di bawah:

Molekul-ManusiaJadi, sel adalah blok binaan tubuh kita. Sel sel ini menyumbang kepada pembentukan tisu yang kemudiannya membentuk organ-organ seperti jantung, hati, otak termasuk sel sel mata, sendi dan lain lain lagi. Sistem organ yang pelbagai ini membentuk sistem yang lebih kompleks seperti sistem pernafasan, pembiakan, kardiovaskular dan penghadaman. Kesemua sistem organ ini menjadi asas utama yang membentuk keseluruhan sistem fizikal manusia yang sempurna.

Apakah Stem Sel?

Stem sel ialah sel – sel induk yang mempunyai potensi untuk menjadi apa jua sel di dalam tubuh. Ciri utama stem sel adalah kemampuannya untuk memperbaharui dirinya sendiri atau  membiak di samping mengekalkan potensi untuk berkembang menjadi sel sel yang lain sekaligus menggantikan sel sel yang musnah dan rosak setiap hari. Stem sel bertindak sebagai sistem pembaikan untuk tubuh, menambahkan semula darah, tisu, dan organ seperti jantung, tulang, kulit, otot, otak dan lain-lain. Terdapat pelbagai sumber stem sel tetapi semua jenis stem sel mempunyai keupayaan yang sama untuk berkembang menjadi sel – sel yang lain. Lihat grafik di bawah:

What Is A Stem Cell

Sumber Stem Sel?

Pada masa ini ada 3 sumber utama untuk mendapatkan stem sel:

1. Stem Sel Embrio ialah sel-sel stem pluripotent diperolehi daripada jisim sel dalaman daripada blastocyst, embrio peringkat awal pra-implantasi. Embrio manusia sampai ke peringkat blastocyst 4 – 5 hari selepas persenyawaan dan terdiri daripada 50-150 sel. Mengasingkan embryoblast atau jisim sel dalaman sekaligus memusnahkan blastocyst. Ini menimbulkan isu-isu etika, moral dan agama. Persoalan apakah embrio pada peringkat pra implantasi harus dianggap telah mencapai status manusia.

2. Stem Sel Darah Tali Pusat atau disebut placental blood adalah darah yang berada di dalam salur tali pusat dan uri yang keluar bersama sama dengan kelahiran bayi apabila tali pusat tersebut dipotong. Darah di dalam tali pusat bayi ini adalah sumber stem sel yang sangat bernilai secara genetiknya unik kepada bayi dan keluarga kita sahaja. Kaedah ini melibatkan kesedaran yang tinggi dan awal kepada ibu dan bapa sekaligus melibatkan kos yang tinggi untuk menyimpan stem sel darah tali pusat itu di dalam bank stem sel.

3. Stem Sel Tulang Sum Sum. (Masuk Tajuk – Rahsia Tulang Sum Sum)

Sumber Stem sel yang ketiga dan yang terbesar ialah dari dari dalam tulang sum sum (Bone Marrow Stem Cell). Stem sel ini juga dikenali sebagai Stem Sel Dewasa (Adult Stem Cell)Tulang Sum Sum kita adalah kilang pengeluaran stem sel dan telah wujud bersama kita semenjak kita lahir lagi. Inilah rahsianya! Stem sel ini akan mengembara di dalam tubuh untuk menggantikan apa sahaja sel sel, tisu atau organ yang rosak. Stem sel dari dalam tulang sum sum ini adalah kunci kepada pemulihan sebarang kemerosotan kesihatan kita. Lihat grafik di bawah:

stem sel manusia

2 senario sistem kesihatan tubuh kita beroperasi:

Pertama proses kemerosotan sel, tisu dan organ.

Keduanya ialah pemulihan sel sel yang merosot dan rosak dilakukan oleh stem sel. Jika kadar kemerosotan lebih cepat  daripada kadar pemulihan, maka kita mengalami keadaan tidak sihat.

Jika kadar keupayaan sistem kesihatan kita untuk membina semula sel sel lebih cepat daripada kemerosotan, maka kita akan mengalami keadaan yang dinamakan sihat.

Sel-sel mati setiap hari secara semula jadi dan stem

sel menggantikan sel yang mati setiap hari.

Jadi, jika kita mempunyai lebih banyak stem sel di dalam badan kita, kita akan menjadi lebih sihat. Stem sel tidak membunuh apa-apa atau menyembuhkan apa-apa. Stem sel hanya menggalakkan pembinaan semula sel sel, tisu dan organ secara semula jadi supaya kesihatan kita bertambah baik, mencapai keadaan yang optimum lagi seimbang dan kita mencapai kesejahteraan. Lihat grafik di bawah:

Stem Cell To Organ

Berikut Ialah Jenis Jenis Kemerosotan Kesihatan Yang Boleh
DiTangani Oleh Stem Sel Dari Dalam Tulang Sum Sum

Adult Stem Cell Treatment

T E T A P I . . . 

Penyelidikan saintifik menunjukkan bahawa pengeluaran stem sel dari dalam tulang sum sum kita…

M U L A   B E R K U R A N G A N   D E N G A N   K E T A R A

selepas kita mencapai umur 35 tahun. Pengurangan ini menyebabkan kerosakan dalam hampir mana-mana bahagian badan yang membawa kepada kemerosotan kesihatan seperti kerosakan tisu dan juga penuaan fizikal yang cepat. Lihat grafik di bawah:

Perbandingan-Stem-Cell-Mengikut-Peringkat-Umur

Sebagai satu perbandingan, semasa peringkat bayi dan kanak kanak, kita mempunyai peredaran stem sel dewasa sebanyak 100% di dalam aliran darah. Apabila kita cedera atau menghadapi penyakit, kita boleh sembuh melalui proses pemulihan yang agak cepat kerana sistem stem sel kita dewasa berfungsi pada tahap yang optimum.

Semakin kita berumur, proses pengeluaran stem sel kita mula menurun. Sistem tubuh kita mengambil masa lebih lama untuk mengatasi batuk dan selesema, contohnya. Lebih lama untuk merawat luka. Ini kerana sistem stem sel dewasa kita tidak berjaya keluar dengan cekap dari sum-sum tulang.

Antara faktor yang menyebabkan keadaan ini ialah seperti yang ditunjukkan oleh grafik di bawah. Malah semakin banyak kes, kerana amalan pemakanan yang tidak sihat, remaja dan kanak kanak juga menghadapi kes kes penyakit yang selama ini hanya dialami oleh orang dewasa. Kita boleh lihat di sekeliling kita kejadian kejadian ini.

Cellmaxx-radikal-bebas

Umur Makin Meningkat, Lagi Banyak Penyakit Datang,
TAPI, Pengeluaran Stem Cell Semakin Berkurangan! Padahal Masa Ini
Stem Cell Sangat Sangat DiPerlukan Oleh Tubuh Badan Kita.

Apakah Harapan Yang Ada?

Buat pertama kalinya dalam sejarah perubatan Stem Sel Tulang Sum Sum

Saintis menemukan…

Kajian klinikal membuktikan…

Ribuan testimonial meyakinkan bahawa…

*Aphanizomenon – Flos – Aquae*

CellMaxx-Miracle-SuperfoodAphanizomenon – Flos – Aquae (AFA) adalah rumusan semula jadi pertama di dunia yang dipatenkan dengan sokongan pelbagai  dokumen penyelidikan yang membuktikan keberkesanannya dalam merangsang pembebasan stem sel dewasa dari dalam tulang sum-sum.

Dalam kajian klinikal makanan nutrisi luar biasa ini berdaya kuasa untuk meningkatkan jumlah pengeluaran stem sel dewasa dari dalam tulang sum sum di antara 3 juta – 4 juta sel dalam masa satu jam!

Aphanizomenon – Flos – Aquae (AFA) merangsang pembebasan semula jadi stem sel dewasa, iaitu sel indukyang memelihara kelancaran fungsi sel-sel tisu dengan mengubah diri mereka menjadi sel-sel baru yang sihat di peringkat sel, tisu, organ dan akhirnya meningkatkan status keseluruhan kesihatan kita.

Aphanizomenon – Flos – Aquae (AFA) menjadi satu keperluan penting dalam disiplin pengambilan nutrisi khusus untuk merangsang pengeluaran stem sel dewasa kita setiap hari.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut apa yang terkandung di dalam Aphanizomenon – Flos – Aquae (AFA) ini, jemput ke link CellMaxx AFA.

Bagaimana untuk mendapatkan AFA ini? Jemput ke link Cara Beli CellMaxx AFA

atau WhatsApp 014 – 526 06 39

Rujukan Penulisan:

1. Cracking The Stem Cell Code
2. The Stem Cell Theory of Renewal
3. Stem Cell Revolution Film
4. What Are Stem Cell?
5. Stem Cell Wiki
6. The Basic Of Stem Cell
7. Adult Stem Cell
8. Bone Marrow Stem Cell

, , , ,

One Response to Rahsia Tulang Sum Sum

  1. Dullah Bin Jika April 25, 2015 at 5:18 AM #

    Share

Leave a Reply